Naším hlavním sortimentem jsou tradiční valašské frgály. Mezi naše další sladké výrobky patří například malé koláčky a rohlíčky různých příchutí, pišta, muffiny nebo makovec. Na svačinu vás jistě zasytí klobásník, masová bulka, slaný rohlík. Taktéž žádná oslava se neobejde bez slaných tyčinek sypaných mákem nebo kmínem či bez sýrových preclíků. Frgál je taktéž znám jako koláč nebo pecák. V původním smyslu se takto označoval tak zvaný nepodárek (nepovedený koláč). Později se tento název začal používat pro velké sladké koláče různých chutí, tak jak je známe dnes.
Historie, aneb jak babička Anežka k pekárně přišla
Naše babička Anežka (rozená Grygarová, poté Vašutová, nyní Rozsívalová) se narodila v roce 1938 v Hrachovci u Valašského Meziříčí. Už jako malá devčica ráda vařila a pekla, a proto se v roce 1955 vyučila ve vyhlášeném hotelu Tanečnica na Pustevnách. V rodné dědině, meziříčském i rožnovském okolí, ba i v Čeladné sbírala staré receptury a fígle, které doplnila o své nápady a chutě. A tak se zrodil ojedinělý “Valašský frgál babičky Anežky”. Nejprve pekla Anežka sama jen s rodinou v rodném Hrachovci v “pekárce”, malé přístavbě vedle jejich rodinného domu.. Snad žádná svatba či oslava se neobešly bez jejích koláčů.
Sen o vlastní pekárně splnil své mamince v roce 2004 její syn Pavel Vašut. Odsunul své povolání veterináře na druhou kolej a starou budovu Jednoty v Palačově přetvořil v pekárenskou dílnu. Na počest své maminky jí pojmenoval Anežka. Postupem let se výroba rozšířila o nové druhy frgálů, svatební koláčky, slané i sladké rohlíky, klobásníky a další produkty, které najdete v naší nabídce.
I ve svých 80 letech je naše Anežka v pekárně ve svém živlu, denně zadělává těsta a dohlíží na výrobu svým zkušeným okem. Právě její celoživotní zkušenosti jsou zárukou kvality našich frgálů, které stále pečeme podle babiččina tradičního receptu s láskou a s převládající ruční výrobou.
V současnosti jsme držitelé označení “Pravé valašské”. Tato známka vznikla díky projektu spolupráce místních akčních skupin na území Valašska. Jejím cílem je podpořit regionální produkci řemeslných výrobků a potravin.
Minipivovar Paličák
Ve dvoře pekárny vzniká minipivovar, jehož piva lze zakoupit v prodejnách pekárny Anežka. Ochutnejte lehkou “jedenáctku” Paličáka, chuťově plnou “dvanáctku” Krutílka, polotmavý ležák “třináctku” Čulibrka či vánoční speciáln El-ňiňo.
Kontakty
Palačov č.p. 82
741 01 Nový Jičín
+420 556 752 502
pekarna.anezka@email.cz
www.valasskyfrgal.cz
Otevírací doba
Po: 8:00-17:00
Út-Pá: 6:00-17:00
So: 7:00-13:00
Ne: 9:00-13:00
Klíčová slova
tradiční valašské frgály, malé koláčky, rohlíčky různých příchutí, muffiny, makovec, klobásník, masové bulky,trvanlivé pečivo, balené pečivo, čerstvé pečivo, rohlíky, chléb, sladké pečivo, koblihy, croissanty, vánočky, mazance, Jičín